Omdat er momenteel plannen zijn om de Grote of Sint Martinuskerk in Dokkum te verkopen aan ondernemers is Actief Lokaal een petitie gestart om de Grote Kerk in Dokkum te behouden, zodat deze toegankelijk blijft voor iedereen. “Een kerk die door de historie nauw verweven is met de stad Dokkum mag wat ons betreft niet in commerciële handen worden overgedragen”, aldus fractievoorzitter Cootje Klinkenberg van de partij.

Er is inmiddels door het kerkbestuur gesproken met de gemeente Noardeast-Fryslân. De Protestantse gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens onderzoekt momenteel de mogelijke verkoop van haar gebouwen. In ruil daarvoor zou in het Harddraverspark een nieuw kerkgebouw gebouwd kunnen worden. Kootje Klinkenberg: “dat vinden wij geen goede plek voor een kerkgebouw, het is immers een sport- en recreatiepark”.

Voor Actief Lokaal is de verkoop van de Grote Kerk in Dokkum in elk geval onbespreekbaar. Een plek met meer dan duizend jaar geschiedenis. Dat is de Markt in Dokkum en de Grote of Sint-Martinuskerk, met onder anderen het monumentale orgel en de nagedachtenis aan Ds. Cohen. Ook de daaraan verbonden de pastorie en de stiltetuin met de monumentale moerbeiboom, geplant in 1750 zijn uniek. De karakteristieke toren is nu nog eigendom van de burgerlijke gemeente en daarom is de petitie gericht aan de gemeente Noardeast-Fryslân. Naast de reguliere kerk- en concertbezoekers, komen er op jaarbasis ruim 10.000 bezoekers van buiten om de kerk te bezoeken.

Cootje Klinkenberg: “Actief Lokaal vindt dat de Grote Kerk in elk geval haar huidige functie moet houden en zorgvuldig en duurzaam bewaard moeten blijven en daarom niet in particuliere handen mag komen. Daar zetten we ons actief voor in”. Een kerk waarin –elk jaar- de vele bezoekers even pelgrim kunnen zijn en de stilte vinden. Dat stukje zingeving is niet in geld uit te drukken. “Dit alles is van grote waarde als cultureel, historisch en religieus erfgoed dat we moeten koesteren”, aldus Klinkenberg.

De petitie kan getekend worden via:
Behoud de Grote Kerk in Dokkum – Petities.nl